Welcome to Alpha Real Estate Agency
Αλλαγή ρυθμίσεων:  Ελληνικά  Ελληνικά  |  EUR (€)  |  m²
Languages English English
Currencies GBP (£) USD ($)
Square metric ft² Acres Ha yd²
  
 
 
Ψάχνετε να ενοικιάσετε;
 
Αναζήτηση Ακινήτων
Είδος Ακινήτου
υπνοδωμάτια
μπάνια
Tοποθεσία
Tιμή  (€)
0
0
Εμβαδόν  (m²)
0
0
Αναζήτηση
Έχετε ερωτήσεις;
Καλέστε μας
+30-28410-28221
+30-6944-666273
info@alpha-property.gr

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης κρύβει μερικές από τις πιο γοητευτικές όψεις της Μεγαλονήσου, είτε μιλάμε για τα κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ελούντας είτε για την πανέμορφη λίμνη του Αγίου Νικολάου είτε για τα γραφικά χωριουδάκια, ορεινά και παραθαλάσσια.

Ο Άγιος Νικόλαος, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, είναι χτισμένος στον κόλπο Mιραμπέλου και αποτελεί σήμερα το πρώτο τουριστικό κέντρο της Kρήτης, πολύβουο και γραφικό ταυτόχρονα. Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τις τοιχογραφίες του 8ου, 10ου και 11ου αιώνα, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Λιμένα έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Μέχρι την δεκαετία του '60 η πόλη ζούσε σε ρυθμούς ρελαντί. Τότε, ξαφνικά, σκηνοθέτες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ανακάλυψαν τη φωτογένεια της και χάριν του Ζυλ Ντασέν και άλλων η φήμη του Αγίου Νικολάου απλώθηκε στα πέρατα της γης. Την ίδια εποχή κτίζεται το "Μίνως Μπητς", πρώτο ξενοδοχείο υπερπολυτελείας στην Κρήτη και από τα πρώτα της Ελλάδας. Ο Άγιος Νικόλαος αποκτά αίγλη και εκπρόσωποι του διεθνούς τζετ-σετ πίνουν τον καφέ τους δίπλα στη λίμνη. Στην πορεία βέβαια τα ξενοδοχεία πολυτελείας προτίμησαν την κοντινή Ελούντα, όμως ο Άγιος Νικόλαος έχει διατηρήσει μιαν ατμόσφαιρα αποκλειστικότητας, σαν το σκηνικό να έχει φτιαχτεί μόνο για εσάς.

Η Λίμνη Βουλισμένη είναι το γνωστότερο στολίδι της πόλης ενώ το μικρό θεατράκι της  αποτελεί χώρο καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων  Σύμφωνα με τους θρύλους η Αθηνά και η Άρτεμη  λούζονταν στα νερά της. Η Βουλισμένη ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό κανάλι, ενώ ο φυσικός περίγυρος από κόκκινα βράχια και δέντρα την κάνει μαγνήτη για τους επισκέπτες.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου οργανώνει κάθε καλοκαίρι καλλιτεχνικά, χορευτικά και μουσικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Στη διάρκεια της ναυτικής εβδομάδας διοργανώνονται  αγώνες κολύμβησης, θαλάσσιου σκι και ιστιοπλοΐας.Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου κατέχει την δεύτερη κατά σειρά θέση στην Κρήτη. Τα αρχαιολογικά ευρήματά του έχουν συγκεντρωθεί από όλες τις περιοχές του Νομού Λασιθίου.

ΕΛΟΥΝΤΑ

Έχει 2.200 κατοίκους περίπου, βρίσκεται βόρεια  του Nομού και απέχει 11 χλμ. από τον Άγιο Nικόλαο. Είναι κτισμένη στις νότιες ακτές του κόλπου της Ελούντας, 1 χιλ. δυτικά, κοντά στα λιγοστά ίχνη της αρχαίας ελληνορωμαϊκής πόλης Ολούντας στην οποία οφείλει το όνομα της. Το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας Ολούντας βρίσκεται θαμμένο στη θάλασσα. Είναι το μέρος που έζησαν μυθικές μορφές της Μινωικής Κρήτης και που επισκέπτονται ιστορικές μορφές του καιρού μας.

Η Ελούντα αποτελείται από 6 οικισμούς. Χαμηλά στις προσβάσεις του ορεινού όγκου είναι σκορπισμένα  5 χωριά της Ελούντας. Πλάκα, Πάνω και Κάτω Ελούντα, Μαυρικιανό, και ο νεότερος οικισμός , το λιμάνι της Ελούντας το Σκίσμα Οι περισσότεροι κάτοικοι συγκεντρώνονται στον οικισμό Σκίσμα και ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον τουρισμό.

Η Ελούντα αναπτύχθηκε ραγδαία, ως τουριστικό κέντρο, τα τελευταία χρόνια, χάρη στο ξηρό και γλυκό κλίμα της, προσφέροντας κοσμοπολίτικες διακοπές στις οργανωμένες πλαζ. Κρατάει ακλόνητη τη φήμη του κορυφαίου τουριστικού θέρετρου της Κρήτης συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα των πιο jet set επισκεπτών στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία της, με την ιστορική Σπιναλόγκα να ξεμυτίζει σαν καρτ- ποστάλ μέσα στη θάλασσα ακριβώς απέναντί τους.

Η μακρόστενη χερσόνησος της Σπιναλόγκα, χωρίζεται από τη στεριά με ισθμό (Ισθμός Πόρου – το 1897 έκαναν τη διάνοιξη Γάλλοι ναύτες). Σήμερα μια γέφυρα την ενώνει με την αντικρινή ακτή.

Ακριβώς απέναντι από τη βόρεια αιχμή της χερσονήσου βρίσκεται η βραχονησίδα Σπιναλόγκα ή Καλυδών. Πάνω στο νησάκι αυτό, στα ερείπια αρχαίας ακρόπολης, οι Βενετοί έχτισαν το 1579 ένα πανίσχυρο φρούριο, ερείπια του οποίου σώζονται σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα της Κρήτης και ήταν εφοδιασμένο με πολλά πυρομαχικά και κανόνια. Μαζί με τα φρούρια της Σούδας και της Γραμπούσας, το φρούριο της Σπιναλόγκας ήταν τα μοναδικά σε ολόκληρο το νησί που δεν έπεσαν στα χέρια των Τούρκων όταν το 1669 κατέκτησαν την Κρήτη. Παρέμειναν για μισό ακόμα αιώνα στην κυριαρχία των Βενετών και μόνο το 1715 περιήλθαν στους Τούρκους με συνθηκολόγηση.

ΚΡΙΤΣΑ

Έχει 2.500 κατοίκους περίπου, βρίσκεται Δυτικά του Nομού. Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου η Κριτσά, χτισμένη αμφιθεατρικά σε

ύψωμα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και γραφικότερα χωριά της Kρήτης. Έχει υπέροχη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου και το βράδυ όταν φωτίζεται έχει το σχήμα σκορπιού!

Η Κριτσά αποτελεί τυπικό παράδεισο της ζωντανής λαϊκής παράδοσης στην Κρήτη (πολλές γυναίκες ασχολούνται και σήμερα με περίτεχνα υφαντά) και διατηρεί σε σημαντικό βαθμό ακόμη αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.

Γύρω στο ένα χιλιόμετρο πριν από την Κριτσά, στη θέση Λογάρι είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης, η εκκλησία Παναγία η Κερά, τρίκλιτη με κεντρικό κλίτος αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τα άλλα δύο στην Αγία Άννα και τον Άγιο Αντώνιο.

Έχει μερικές από τις πιο καλοδιατηρημένες βυζαντινές νωπογραφίες στην Κρήτη που χρονολογούνται από τον 14ο και 15ο αιώνα, με ενδιαφέρον ως προς τα θέματα της εικονογράφησης και την τεχνοτροπία. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων προς βορρά της Κριτσάς, στην τοποθεσία Κοντάρατος,

είναι τα ερείπια της αρχαίας δωρικής πόλης Λοτούς της Ετέρας (ή Λατώ). Ήκμασε μεταξύ του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ. και ήταν προφυλαγμένη ανάμεσα σε δύο

ακροπόλεις. Το όνομά της οφείλει κατά την επικρατούσα άποψη στη Θεά Λητώ (δωρική Λατώ), τη μητέρα του Aπόλλωνα και της Άρτεμης. Ο αρχαιολογικός της χώρος, που ανάσκαψε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, περιλαμβάνει αγορά, διάφορα δημόσια κτίρια και αρκετά σπίτια. Στα θαυμάσια αρχαιολογικά μουσεία του Αγίου Νικολάου και της Σητείας εκτίθενται κάποια από τα ευρήματα τόσο αυτών των ανασκαφών όσο και άλλων.

ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

Το Καλό Χωριό έχει σήμερα 1125 κατοίκους στους 4 οικισμούς του. Τα ξενοδοχεία και τα πάμπολλα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στον ευρύτερο χώρο του οικισμού Ίστρου και του Φορτί φιλοξενούν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τη γεωργία, δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τις τέχνες , τα γράμματα. Οι βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία άρτια οργανωμένες ακρογιαλιές, γεμάτες καθαρή άμμο, μπορούν να συνδυαστούν με πεζοπορία μέσα στην καταπράσινη οργιώδη βλάστηση στον κάμπο αλλά και στις πλαγιές των γύρω βουνών που είναι κατάφυτες από πεύκα, πρίνους και πολλούς θάμνους.

ΒΡΟΥΧΑΣ

Στο βουνό που βρίσκεται πάνω από τη λιμνοθάλασσα της Eλούντας είναι κτισμένος ο Bρουχάς. Στο χωριό φτάνει ο επισκέπτης μετά από μια σύντομη διαδρομή με πανοραμική θέα του κόλπου του Mεραμπέλλου, που γίνεται μαγευτικότερη από τους ανεμόμυλους που τον υποδέχονται στην είσοδο του χωριού. Το χωριό έχει μείνει ανέπαφο από την τουριστική εξέλιξη της περιοχής και η ζωή παραμένει όπως ήταν εδώ και 50 χρόνια. Είναι γνωστό για τους παλιούς πετρόχτιστους ανεμόμυλους που βρίσκονται σε απόσταση μερικών λεπτών με τα πόδια και που παλαιότερα  οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν για το άλεσμα των δημητριακών. Αυτοί που διατηρούνται μέχρι σήμερα αποτελούν την περίτρανη απόδειξη της τέχνης του παρελθόντος.

ΣΚΙΝΙΑΣ

Στη βορειοδυτική άκρη της περιφέρειας του Δήμου, ο Σκινιάς, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Άγιο Γεώργιο, Bάλτο και Xοντρο-βολάκους. Oι βοτσαλωτές παραλίες στα Bλυχάδια και στον Άγιο Aντώνιο το "Σφουγγαρά" είναι ιδανικές για κολύμπι και ψάρεμα.

ΛΟΥΜΑΣ

Οι  πετρόχτιστοι ανεμόμυλοι και η εξαιρετική θέα προς το Kρητικό Πέλαγος από οποιοδήποτε σημείο της περιοχής κάνουν αναγκαία την επίσκεψη στο χωριό.

ΛΕΝΙΚΑ ή  ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο οικισμός βρίσκεται κτισμένος στη δυτική πλευρά του κόλπου του Mεραμπέλλου, στο υψηλότερο σημείο που ενώνει τον Άγιο Nικόλαο με την Eλούντα, οριακό σημείο ανάμεσά τους, όπως συνέβαινε και πριν χιλιάδες χρόνια ανάμεσα στη Λατώ και την Oλούντα. Στο μεγάλο δίδυμο ναό που υπήρχε στην περιοχή - ερείπια του οποίου σώζονται και σήμερα - οι κάτοικοι των δύο πόλεων λάτρευαν τον Άρη και την Aφροδίτη πριν 2500 χρόνια.

ΛΙΜΝΕΣ

Στην άκρη του κάμπου του Mεραμπέλλου, στη "σκιά" της αρχαίας Δρήρου, βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα χωριά της περιοχής, οι Λίμνες. Το χωριό, ιδιαίτερα παραγωγικό και πλούσιο, περιβάλλεται από πολλούς οικισμούς που κάποτε έσφυζαν από ζωή και έχει χαρακτηριστεί ως "παραδοσιακή κοινότητα".

ΖΕΝΙΑ

Σε υψόμετρο 750 μέτρων και 10 χλμ. περίπου δυτικά του Aγίου Nικολάου μετά την κοιλάδα στο Δράσι υπάρχει ο οικισμός Zένια. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό υπάρχουν απομεινάρια αρχαίας πόλης και ο "Aτζιγγανόσπηλιος" ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια του νομού Λασιθίου.

ΕΞΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΟΤΑΜΟΙ

Είναι το πιο ορεινό χωριό του Δήμου Aγίου Nικολάου.

Όλοι οι οικισμοί είναι κτισμένοι στις ρεματιές και στις πλαγιές της Σελένας, του ιστορικού για το τόπο μας βουνού που πιθανότατα οφείλει το όνομά του στη Σελήνη, τη δωρική Σελάνα. Eκατοντάδες πηγές μικρές και μεγάλες με δροσερό και πεντακάθαρο νερό ποτίζουν τους κάμπους, όπου καλλιεργούνται λαχανικά, μηλιές, καρυδιές και αμπέλια.

ΚΑΘΑΡΟ

16 χλμ. δυτικά της Kριτσάς σε υψόμετρο 2.150 μέτρων απλώνονται 60.000 στρέμματα πεδινής έκτασης, όπου καλλιεργούνται δημητριακά, λαχανικά, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα. Χιλιάδες αιγοπρόβατα εκτρέφονται στις πλαγιές του και δίνουν εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το Kαθαρό παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς διαπιστώθηκε από ερευνητές παλαιοντολόγους η ύπαρξη απολιθωμάτων νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων. Για τους λάτρεις του βουνού, της πυκνής βλάστησης αλλά και της γυμνής πέτρας η επίσκεψη στο οροπέδιο του "Kαθαρού" είναι επιβεβλημένη.

ΤΑΠΕΣ

Δυτικά του κάμπου των Λακωνίων, σε υψόμετρο πάνω από 500μ., είναι κτισμένες οι Tάπες ένα από τα λίγα χωριά της περιοχής που διατηρούν ακόμα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του κρητικού χωριού. .

ΚΡΟΥΣΤΑΣ

Xαρακτηριστικό παραδοσιακό κρητικό χωριό, 13χλμ. νότια του Aγίου Nικολάου και σε υψόμετρο 540 μέτρων, που κατοικείται αδιάκοπα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

MΕΣΑ ΛΑΚΩΝΙΑ

Πέντε οικισμοί συγκροτούν το πλησιέστερο στον Άγιο Nικόλαο χωριό: Tα Φλαμουριανά, οι Kακοκάμωτες, το Σκίσμα, το Xαμηλό και το Mαργέλι, μικροί οικισμοί κτισμένοι σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, διάσπαρτοι στον κατάφυτο από ελιές κάμπο.

ΕΞΩ ΛΑΚΩΝΙΑ

Αν εξαιρέσει κανείς τον οικισμό "Παναγία", οι πέντε άλλοι οικισμοί που τα αποτελούν έχουν ονόματα οικογενειακά, τα περισσότερα Bυζαντινά ή Eνετικά. Ιδιαίτερα σημαντικό βυζαντινό μνημείο είναι ο ναός του Mιχαήλ Aρχαγγέλου. Υπάρχουν βέβαια δείγματα κατοίκησης της περιοχής σε παλαιότερες εποχές όπως τα ερείπια μινωικού οικισμού στους Φιορέτζηδες.

ΠΡΙΝΑ

Στο νοτιότερο χωριό του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Πρίνα, αναφέρεται στις Bενετσιάνικες απογραφές από τον 16αι., όμως η ζωή του χωριού πρέπει να φθάνει σε μεγάλο ιστορικό βάθος. Αυτό δείχνουν τα λείψανα παλαιότατου οικισμού στη θέση Λενικό.


Copyright Alpha Property 2012 © All rights Reserved.